Menu

Jídlo z mikrovlnky

18.9.2017 - Bez kategorizace, Jsou mobily bezpečné?, o čem se (ne)mluví
Jídlo z mikrovlnky

Je tu s námi už pěkných pár let a jsou lidé, kteří si život bez ní těžko dokáží představit. Ohřívání na ohni v porovnání s ní trvá nesnesitelně dlouho. Je kompaktní, elegantní a účelná. Co to je? No přeci mikrovlnná trouba. Nebo spíše reklama na ni.

Historie mikrovlnek začala kolem roku 1947. Zprvu byly obrovské a tím pádem neskladné, do běžné domácnosti by se nehodily ani nevešly. Využití nalezly ve velkých závodních kuchyních. Jídlo se v nich nevařilo, ale ohřívalo a v názvu měly radar. První název pro mikrovlnou troubu byl “Radar range”. Výrobcem první obří “mikrovlnky” byla zbrojní společnost Raytheon, mezi jejíž nejznámější produkty patří dnes střela s plochou dráhou letu Tomahawk, ale během války vyráběla spíše radary :).

Nejpikantnější ze všech informací o mikrovlnce, o kterých se příliš nemluví, je ale samotná podstata toho, jak mikrovlnka vaše jídlo ohřívá (vzpomeňte na hodiny fyziky na základní škole, zahříváním látky se její molekuly pohybují rychleji a tedy zrychlením pohybu molekul se látka ohřeje). Funguje to tak, že molekuly obsažené v jídle (primárně molekuly vody) začnou vlivem mikrovln kmitat tychleji a tím se jídlo zahřívá.
Protože ale mikrovlnka disponuje pořádnou energií (typicky přes 2 000 Wattů neboli 2 kiloWatty), energie má takovou sílu, že trhá vazby mezi molekulami a deformuje molekulární strukturu. Vznikají tak zcela nové chemické sloučeniny, které nikdo zatím řádně nepopsal ani netestoval.

Mirkovlny jsou extrémně krátké vlny elektromagnetického spektra. Typická mikrovlnka vyzařuje na frekvenci 2.4 Ghz. To znamená, že na molekuly potravy působí rychlostí 2 miliardy 400 milionů kmitů za vteřinu. To už je pořádná jízda. Tolikrát se změní polarita pole, tedy obrátí se směr, ve kterém mikrovlny šíří energii.
Stejnou rychlostí, i když přibližně na tisíckrát nižší energii, působí na buňky vašeho mozku mobilní telefon nebo WiFi router.
Pokud tedy někdy máte pocit, že lidé kteří často telefonují jsou “zrychlení”, vaše intuice je správná. Existují studie, které u lidí vystavených mikrovlnám prokázaly několikanásoný nárůst rychlosti při plnění kognitivních úkolů ve srovnání s kontrolní skupinou (kontrolní skupina = lidé mikrovlnám nevystavení).

Jak tomu bylo u valné většiny mikrovlnných vynálezů, mikrovlnka nebyla nikdy pořádně testována a dodnes vědci přesně nevědí, jaké chemické prvky při prudkém ohřevu jídla vznikají.

Jisté je jedno. Jen velmi obtížně byste hledali méně přirozený a více násilný způsob, jakým lze vůbec stravu zahřát. Nutno dodat, že toto všechno si vezme pořádnou daň i na samotné chuti připraveného pokrmu. Člověk, který není všemožnými přístroji zvyšujícími pohodlí zcela desenzitizovaný, takže mu zůstal nějaký zbytek citlivosti k okolním podnětům, jídlo ohřáté v mikrovlnce poměrně jednoznačně rozpozná. Poznáte rozdíl i vy?

Zdroje
http://www.medicaldaily.com/microwaves-are-bad-you-5-reasons-why-microwave-oven-cooking-harming-your-health-250145
https://en.wikipedia.org/wiki/Microwave_oven

https://en.wikipedia.org/wiki/Raytheon
https://cs.wikipedia.org/wiki/BGM-109_Tomahawk
http://www.health-science.com/microwave_hazards.html
https://www.youtube.com/watch?v=kp33ZprO0Ck
https://www.youtube.com/watch?v=qT6EmMkKevY
https://stopdirtyelectricity.com/microwave-ovens-are-they-hurting-your-family/
https://www.zones.sk/studentske-prace/fyzika/2543-teplo-a-teplota/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Experiment

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *